De historie van POW! WOW! Rotterdam

Het ontstaan van POW! WOW!

POW! WOW! is opgericht door kunstenaar Jasper Wong in 2010 in Hong Kong. In 2011 werd de eerste editie van het POW! WOW! Festival een week lang gehouden in zijn thuisstaat Hawaï. Het POW! WOW! muurschilderingen festival is sindsdien uitgegroeid tot een toonaangevend onderdeel van de wereldwijde street art beweging. 

Duizenden internationaal bekende street artists, contemporaine en graffiti-kunstenaars hebben eraan bijgedragen, met grote schilderingen en publieke kunstwerken in 17 steden over heel de wereld. POW! WOW! kan gevonden worden in Amerikaanse steden als Long Beach, Worcester en Washington DC, en buiten de VS in (onder andere) Japan, Korea, Israel, Guam, Taiwan en Rotterdam, Nederland.

Waar komt de naam POW! WOW! vandaan?

De naam POW! WOW! is geïnspireerd door de kleurrijke pagina’s van stripboeken, en de culturele bijeenkomsten georganiseerd door de oorspronkelijke bewoners van Amerika.

‘POW!’ voor de impact die de kunst op een persoon heeft.
‘WOW!’ voor de reactie die het teweegbrengt. 

Samen vormen ze ‘POW! WOW!’, wat ook de term is die de oorspronkelijke bewoners van Amerika gebruiken voor een samenkomst waarin hun cultuur, muziek en kunst gevierd wordt. Er zijn verschillende verhalen bekend over welke stammen de eerste powwow organiseerden maar de powwows zoals men die nu kent, begonnen waarschijnlijk in de oorlogsdans-gemeenschappen van de Ponca en andere Southern Plains stammen. Vanaf 1923 werd het organiseren van powwows tegengewerkt door de Amerikaanse regering, toen Amerikaanse congresleden de cultuur van de stammen wilden vernietigen. Verschillende gemeenschappen binnen de stammen organiseerden toen geheime powwows om het fenomeen levend te houden. Tegenwoordig worden er weer volop powwows georganiseerd. Om meer te leren over de powwows van de oorspronkelijke bewoners van Amerika, bezoek www.powwows.com.

POW! WOW! Hawaii

POW! WOW! Hawaii vindt elk jaar plaats tijdens de week van Valentijnsdag in Februari, in het Kaka’ako district van Honolulu, en brengt meer dan honderd internationale kunstenaars samen om er muurschilderingen en andere kunst te maken. In 2017 werden zij bezocht door een klein team van Rewriters010, een street art platform, curator en productiehuis uit Rotterdam, opgericht door de stichting Hiphop in je Smoel

In Hawaï ontmoetten zij het team achter POW! WOW! Worldwide, dat hoopte uit te kunnen breiden naar een Europese stad. Aangezien Rewriters010 ervan droomde om een street art festival in hun eigen stad te organiseren, besloten ze om samen te werken en van hun gedeelde droom een realiteit te maken.

De eerste POW! WOW! Rotterdam

In 2018 vond de eerste editie van POW! WOW! Rotterdam plaats in het M4H gebied, ook bekend als het Merwe-Vierhavengebied. De oude havens van Rotterdam werden de thuishaven van de eerste Europese editie van het wereldwijde POW! WOW! festival, en presenteerde er diverse muurschilderingen, pop-up tentoonstellingen, sport evenementen en muzikale optredens. 

Daarnaast had POW! WOW! Rotterdam de premiere van 20 VANS, 30 CANS, het onderdeel waar busjes en vrachtwagens door kunstenaars bewerkt worden. Dit werd eigenlijk bedacht omdat de organisatie meer kunstenaars dan plek voor hen op muren had. Het bleek echter zo gezellig, dat dit ook na de verhuizing van het festival naar de Afrikaanderwijk georganiseerd werd. Sindsdien is het een vast onderdeel van POW! WOW! Rotterdam geworden.

In 2021 spreiden we onze vleugels andermaal, maar blijven we in Rotterdam-Zuid. De muurschilderingen zijn dit jaar te vinden in Feijenoord. In het gebied tussen Het Hefpark en het Mallegatpark zijn diverse muurschilderingen en interventie-artworks te vinden, en ook een expositie vol sculpturen. Lees alle informatie over het nieuwe gebied hier.

De kracht van street art

POW! WOW! gaat om het samenbrengen van verschillende mensen door cultuur. Straten zijn van de mensen die er wonen en werken, en alle mensen hebben evenveel recht op dingen die mooi zijn en je aan het denken zetten. Kunst op muren en in de publieke ruimte is er voor iedereen om van te genieten, in plaats van kunst waar muren omheen staan, die er enkel is voor hen die zich dat veroorloven kan. Dit is waarom wij zo geloven in de kracht van street art.

Vanwege de COVID-19 pandemie, zijn sommige van de gebruikelijke festiviteiten geen onderdeel van de 2021 editie. Maar publieke kunst zal altijd het hart van POW! WOW! Rotterdam blijven, en we zijn blij dat je hier bent om het samen met ons te laten kloppen. Geniet alsjeblieft van de kunst op een verantwoordelijke manier met betrekking tot jouw veiligheid en die van de mensen om je heen. Tot volgend jaar!

ORGANISATIE

1. Officiële naam
Statutaire naam: Stichting POW WOW NL
Populaire naam: POW! WOW! Rotterdam

2. RSiN (fiscaal nummer)
861582391

3. Contactgegevens
Stichting POW WOW NL
Delftsestraat 253013 AD Rotterdam
info@powwowrotterdam.nl

4. Bestuur
Stichting POW WOW NL onderschrijft de Governance Code Cultuur. Stichting POW WOW NL kent een bestuur-model waarin het bestuurlijke proces in handen is van ‘het bestuur’. Het bestuur bestaat uit leden die deze functie onbezoldigd vervullen. Tenminste vier keer per jaar komt het bestuur bij elkaar. Zij zorgt voor financieel beheer en naleving van het doel van stichting DNL. De bestuursleden brengen elk een eigen expertisegebied in. In algemene zin is er ingezet op de competenties ondernemerschap, creativiteit en analyserend vermogen. Tevens is er bewust ingezet op een mix van bestuursleden met een culturele en commerciële achtergrond. Ieder bestuurslid blijft minimaal aan voor een periode van vier jaar en maximaal acht jaar. Het bestuur draagt de bestuurlijke eindverantwoordelijkheid, maar heeft de voorbereiding en uitvoering van het artistieke en zakelijke beleid gedelegeerd aan een directeur.Het nieuwe bestuur wordt gevormd sinds de oprichting met uiteenlopende achtergronden, expertises en competenties. Het bestuur bestaat uit:                                   

Eylen, Özgür – Voorzitter
de Held, Dave – Penningmeester
Hoffman – van Laak, Nancy Germaine Martina – Johanna – secretaris
Directie en organisatie – de dagelijkse leiding is in handen van directeur Dave Vanderheijden.

De controle van de financiële administratie en opstelling van de definitieve jaarrekening wordt uitgevoerd door Force Finance.

5. Beleidsplan
2020

6. Beloningsbeleid
Stichting POW WOW NL onderschrijft de Fair Practice-code. 

7. Doelstellingen
Het bieden van een on- en offline platform voor nationale en internationale street art kunstenaars. Het samenbrengen van mensen door kunst en cultuur. Het organiseren, bemiddelen en realiseren van kunstwerken, zowel in openbare als publieke ruimtes.

8. Verslag van de uitgeoefende activiteiten
2021

9. Financiële verantwoording

2021